BIOEXTRA tippek: Nyár, mámor, fényvédelem

Írta: bioextra |

Hosszú, forró nyár és fényvédelem: ezek a fogalmak szorosan összekapcsolódtak az elmúlt évtizedekben. Ma már szinte senki nincs, aki ne tudná, vagy ne venné komolyan azt a tényt, hogy ez a Nap már régen nem „ugyanaz a Nap”, mint amelyik a 80-as évek előtt született generációnak barnította a bőrét. 

A napsugárzás okozta bőrkárosításról sajnos nem lehet eleget beszélni.  A bőröregedés kiváltásában és korai jelentkezésében is a legfontosabb tényező az UV-sugárzás. Az arcbőr öregedésének 80%-áért a napsugárzás tehető felelőssé. A maradék 20% a természetes öregedés, genetikai adottságok és egyéb életmódbeli szokások számlájára írható.

Ha nem alkalmazunk fényvédelmet, akkor a méregdrága, anti-aging kozmetikumokra költött pénz is puszta pazarlásnak minősül.

Mit kell tudnunk az UV-sugárzásról?

A napfény egy elektromágneses energia, melyet a nap és a többi csillag bocsát ki, ezért helyesebb a kozmikus sugárzás elnevezés. A napfénynek csak egy meghatározott, 100 és 400 nanométer közé eső hullámtartománya az UV- (ultraviola) sugárzás, mely a szemnek láthatatlan. Az UV-sugárzást szokás tovább bontani UV-A, UV-B és UV-C sugártartományokra.

Az UV-sugárzás a látható fénytartomány legnagyobb energiájú sugártartománya, melynek az élet számára nélkülözhetetlen hatásai mellett ártalmas következményei is lehetnek. Ezek jelentkezhetnek rövid idővel a napozás után (napégés), valamint összeadódva évek, évtizedek múlva, a krónikus napfénykárosodás tüneteivel. Az UV-sugárzás sietteti a bőr genetikailag kódolt öregedési folyamatát, fokozza a bőr rugalmas rostjainak károsodását, így a ráncképződést is. Az UVB-sugarak bejutása nemcsak napégési tüneteket eredményez, de növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát is. Az UVA-sugarak a mélyebb bőrrétegekbe bejutva szintén felelősek számos bőrrákfajta kialakulásáért, valamint jelentősen hozzájárulnak a fénykárosodás okozta bőröregedéshez és a pigmentfoltok kialakulásához.


A fényvédelem tehát nem csak kozmetikai okokból, hanem a bőr öregedésének lassítása miatt fontos.  Az UV-sugarak sejtkárosító hatása miatt növekszik a bőrrák kialakulásának a kockázata is. 

A bőrdaganatos betegek száma évről-évre növekszik.

Ennek részben az az oka, hogy az emberek többsége még mindig nem veszi elég komolyan a napsugárzás okozta veszélyeket. Ezért kiemelt jelentőségű a fényvédelemre, mint életmódra való szoktatás már csecsemő kortól. Különösen fontos ez napjainkban, amikor a szabadidős tevékenységek, az utazási szokások és a Föld légköri változásainak következtében az emberek többsége a régen megszokottnál jóval nagyobb UV sugárzásnak van kitéve.

Miért nem elég a bőr saját, természetes fényvédelme?

Bőrünk három rétegből épül fel, ezek a hám (epidermis), az irha (dermis), valamint a bőralja (subcutis). Az epidermis a bőr legkülső vékony, mégis ellenálló rétege. Az epidermis legmélyebb rétegében helyezkednek el a pigmentsejtek (melanociták), amelyek napfény, tehát UV-sugárzás hatására fokozott melanintermelést indítanak el. Természetes bőrszínünket is a melanin nevű bőrfesték határozza meg, melynek mennyiségét genetikailag öröklött tulajdonságaink befolyásolják, ezért a bőrünkben található pigmentsejtek mennyisége egyénenként eltérhet.

Magát a lebarnulást a keletkezett melanin bőrfelületre jutása és annak az UVA-sugárzás általi „eloxidálása” okozza. Ugyanakkor az UV-sugárzás a felső bőrfelület vastagodását eredményezi, mely a bőr természetes védekezése az UV-sugárzás ellen a leégés elkerülése érdekében. Ez a természetes módon kialakuló fényvédelem 4-8 faktor közötti UV-védőképességet eredményezhet.

A daganatképződés szempontjából veszélyesebb UVA-sugarak ellen azonban nincs természetes védelem. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az UVB az azonnali reakciókért (napégés) felel, az UVA viszont a sokkal komolyabb következményekkel járó késleltetett reakciókért (fényöregedés, napallergia, bőrrák, melanoma).  

fényvédelem

Ma már a fényvédők széles választéka áll rendelkezésünkre, de nem mindegy, melyiket választjuk. A fényvédők legismertebb, legjobban reklámozott tulajdonsága az ún. faktorszám (SPF = Sun Protection Factor). A fényvédő faktor tulajdonképpen egy arányszám, amely azt adja meg, hogy az adott termék használatával mennyiszer több időt tölthetünk a napon leégés kockázata nélkül, méghozzá ahhoz képest, mintha nem használnánk. A faktorszám és bőrünk leégés-mentesen napon tölthető idejének szorzata lesz az a végső idő, amit a naptej használata mellett pirosodás nélkül bír ki bőrünk. Egy átlagos felnőtt esetében 10-es faktorszámú naptejjel a képlet így nézhet ki: 10 (faktor) x 20 (perc) = 200 perc. Természetesen számít a fürdés, a napsugárzás erőssége, az izzadás, valamint egyéb faktorok, melyek befolyásolhatják a valódi hatást.

Hogyan védekezhetünk a hétköznapokon?

Alapvetően napozó készítményekkel és a megfelelő ruházattal. Jelenleg 2 típusú termék található a piacon: a kémiai és a fizikai fényvédelemmel működő termékek. A kémiai fényszűrők az UV-sugarakat elnyelik, és az energiát hővé alakítják, amelyek a bőrben irritációhoz, allergiás reakcióhoz vagy a toxicitás rizikójának fokozódásához vezetnek. Ezért a napjainkban ismert legbiztonságosabb fényvédelem fizikai fényvédőkkel biztosítható, ezek az UVA- és UVB-sugarak visszaverésével megakadályozzák, hogy a káros sugarak a bőrbe juthassanak.

fényvédelem

A fizikai fényvédők működése, ahogy az nevéből is kiderül, kvázi pajzsként működnek a bőrünk és a napfény sugarai között. A bőrre felvíve visszaverik a napfény sugarait. Ez a káros, UVA- és UVB-sugarakra is vonatkozik, tehát ha fizikai fényvédőt használunk, ezektől is védettek vagyunk. Ezek a termékek természetükből adódóan nem szívódnak fel a bőrünkön keresztül. A védőréteg általában elég látványos is a használatot követően, mert fehér réteget vonnak a bőrre. Fontos tudni, hogy a vízzel érintkezve lemosódnak, így egy fürdés után mindenképpen újra kell kenni a napvédelem miatt. A fizikai fényvédőknél gyakori összetevő a cink-oxid, vagy a titán-dioxid . Ha ezt találjuk az összetevők között, akkor biztosan fizikai fényvédővel van dolgunk.

Természetes napfényvédelem? IGEN!

Sokan nem tudják, hogy léteznek olyan olajok, natúrkozmetikai „vajak” melyek természetes fényvédő faktorral vannak ellátva.  Ilyen az argánolaj, a  sheavaj vagy a szezámolaj, valamint a homoktövisolaj is, melyek természetes módon 6-8 SPF -fel rendelkeznek. Érdemes olyan készítményeket keresnünk, amelyekben ezek az olajok is megtalálhatóak, vagy felturbózni a bőrápoló, napvédelem elleni készítményeket pár csepp hozzáadásával. Önmagukban csak nagyon rövid ideig jelentenek védelmet a napsugárzás ellen, de ettől még azokban a korokban, amikor professzionális napvédő termékek nem léteztek, ezeket az olajakat használták a bőr nyugtatására és megóvására.

fényvédelem

Miért olyan hatásos bőrtápláló a nyári időszakban az argánolaj?

  • javítja a sejtanyagcserét, regeneráló, sejtmegújító hatású
  • megerősíti a bőr védő-, barrierrétegét
  • bőrpuhító és hidratáló hatású, mivel növeli a bőr mélyebb rétegeinek víztartalmát
  • antioxidáns, így hatékony a bőröregedés megelőzésében
  • enyhén gyulladáscsökkentő
  • könnyen eloszlatható, mélyen felszívódó, tápláló hatása hosszan tart
fényvédelem

Az  argánolaj antioxidáns tartalma tehát segít lassítani a bőröregedés folyamatát, mélyhidratáló és bőrfeszesítő hatással is bír. Más krémekkel vegyítve nagyon fontos, hogy 100% tisztaságú argánolajat hasznájunk.

Ha kipróbálnád az argánolaj jótékony hatásait, válaszd a BIOEXTRA ARGANIA OIL termékcsaládunkat, hozzáadott Q10 tartalommal! A bőr folyékony aranya 20, 50, 100 ml kiszerelésben érhető el a patikákban és a bioboltokban.